Direktlänk till inlägg 10 december 2011

Vitamin A

Av Emma Andersson - 10 december 2011 00:45

Vitamin A har man känt till sedan början av 1900-taIet som en beståndsdel i ägg, smör och leverprodukter med förmågan att bota störningar soni riilväxthämning, infektionskänslighet och problem med huden. Den kemiska bestämningen av den aktiva formen, det vill säga den form sonr direkt kan fungera som vitamin A i kroppen dröjde till sent 1940-tal. Den kallas för retinol och står för nästan all aktivitet som kommer från vitaminet. Ett undantag är retinal som behövs i ögat för att omvandla ljus till synintryck. Den aktiva formen av vitamin A, retinol, utövar sin effekt på liknande sätt som hormoner.


Hormoner påverkar ju sina målvävnader genom at binda till för hormonet unika mottagare (receptorer). Receptorena akriverar sedan olika funk tioner i målcellen som exempelvis celldelning eller produktion av något särskilt protein. I fallet med retinol påminner faktiskt verkningsmekanismen av både vitaminet och dess receptor om hur våra könshormoner, exempelvis testosteron och östrogen, fungerar. Vitaminet har som redan nämnts en viktig funktion för synen, och blir intaget för lågt mätker man det genom försämrad syn, särskilt mörkersynen.


Dessutom behövs vitamin A för att tillväxten hos foster och barn ska ske på rätt sätt. Naturliga källor för aktivt vitamin A, retinol, ät uteslutande animalier. En av de rikaste källorn; är lever och leverprodukter eftersom djur, lik som människor, lagrar retinol i levern. Överkonsumtion av just leverprodukter har faktiskt sammankopplats med de symptom som hör samman med överkonsumtion av vitamin A Andra bra källor för retinol är ägg, mjölkprodukter, kött och fisk.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:48

Här följer en inspirerande intervju med en man som tappat över 80 kg med hjälp av LCHF-dieten. Inspirerande och kul att höra för alla som vill gå ner i vikt men samtidigt äta god och näringsriktig mat. Här berättas om hur man gå ner i vikt utan att b...

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:39

Maten ger kroppen och sinnet näring, energi och ork. Den påverkar hur vi mår och hur snabbt vi återhämtar oss. Mat är också njutning, den fyller en social funktion och används inte sällan som belöning. När vi vill unna oss något efter en tuff prestat...

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:37

Vid ett högt proteinintag ställs det högre krav på funktionen hos organ som lever och njurar. Levern står nämligen för en stor del a^ omvandlingen av protein till socker, och vid höga proteinintag omvandlas mer protein till socker. I teorin borde det...

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:17

I det här inlägget tänkte jag inte skriva om att gå ner i vikt snabbt i första hand utan mer om de näringsämnen som är viktiga i din kropp, och som kan vara helt avgörande att ha koll på för att lyckas med din viktminskning. Det finns så många som vi...

Av Emma Andersson - 19 december 2011 04:30

De flesta har ett speciellt förhållande till detta energirika näringsämne: vissa skyr det som pesten och försöker till varje pris undvika att få i sig det, andra frossar i det i form av grädde i matlagningen, snacks, godis och olika typer av desserte...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
December 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länkar om vikt och kost

Bloggkataloger

Blogglista.se

Ovido - Quiz & Flashcards