Direktlänk till inlägg 4 januari 2012

Mat, viktminskning, våra instinkter - och att gå ner i vikt fort

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:39

Maten ger kroppen och sinnet näring, energi och ork. Den påverkar hur vi mår och hur snabbt vi återhämtar oss. Mat är också njutning, den fyller en social funktion och används inte sällan som belöning. När vi vill unna oss något efter en tuff prestation eller under en mysig hemmakväll är det ofta mat eller godis som det direkta valet faller på. Trots att vi kanske skulle må bättre av en lugn promenad skogen med någon vi tycker om eller ett avkopplande skumbad. ad. Mat betyder alltså mycket mer än bara näring för oss, och det gäller att komma underfundd med vad maten betyder för dig. Vilka är fällorna som har format din kropp till vad den är idag? Vad är det du faller för när du vill trösta eller belöna dig själv?


Våra instinkter

På samma sätt som vi instinktivt är programmerade att söka vila verkar vi vara programmerade att föredra fet och kolhydratrik mat. Våra förfäder hade i årtusenden svårt art hitta föda och var tvungna att vara fysiskt aktiva för att finna den. De utrustades med instinkten at tycka om energirik mat med högt innehåll av socker och fett. En instinkt som hjälpte dem att överleva. Idag är förhållandena i västvärlden de omvända. Idag kan vi i princip sträcka ut armen när som helst och grabba tag i något ätbart. Det lanseras oräkneliga livsmedel för "folk i farten" i form av drickyoghurt, bars, snacks och energiriks kex för snabb återhämtning. Poängen här är att det idag finns ett obegränsat utbud av snabbmat och sålunda tillgång till ett oändligt småätande, som till slut blir massiv övervikt. Du kan läsa mer på följande sida om att gå ner i vikt och hur du unviker att småäta kontra bantning och viktminskning. 


Gå ner i vikt - om övervikt och fetma 

Idag är övervikt och fetma ett växande problem både bland barn och vuxna. Och med övervikten följer en rad välfärdssjukdomar som diabetes typ 2 och olika hjärt- och kärl problem. I västvärlden skulle vi behöva en omvänd instinkt som hjälpte oss att äta balanserat och föredra vatten- och fiberrika livs medel som råa grönsaker och frukter.


Ät balanserat!

Att äta balanserat - både avseende innehåll och mängd - är viktigt för att må bra och samtidigt gå ner i vikt. En allsidig och balanserad kost med rikt inslag av frukter och grönsaker fyller kroppen med energi, vitaminer, mineraler och antioxidanter, och blir inte mindre viktig när du vill gå ner i vikt snabbt - tvärtom. Då blir det extra viktigt att ge kroppen bra bränsle och inspirera för en snabb viktminskning, men likväl beständig viktminskning. Motsatsen - en ensidig kost baserad på helfabrikat och snabbmat - kan i stället leda till brister och sjukdomar. Samma sak händer om man äter alldeles för lite, ständigt bantar eller går på diet. Det är inte meningen att gå ner i vikt ska vara detsamma som att knäcka dig själv såväl psykiskt som fysiskt. Om detta är din inställning så bör du nog snabbt tänka om. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:48

Här följer en inspirerande intervju med en man som tappat över 80 kg med hjälp av LCHF-dieten. Inspirerande och kul att höra för alla som vill gå ner i vikt men samtidigt äta god och näringsriktig mat. Här berättas om hur man gå ner i vikt utan att b...

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:37

Vid ett högt proteinintag ställs det högre krav på funktionen hos organ som lever och njurar. Levern står nämligen för en stor del a^ omvandlingen av protein till socker, och vid höga proteinintag omvandlas mer protein till socker. I teorin borde det...

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:17

I det här inlägget tänkte jag inte skriva om att gå ner i vikt snabbt i första hand utan mer om de näringsämnen som är viktiga i din kropp, och som kan vara helt avgörande att ha koll på för att lyckas med din viktminskning. Det finns så många som vi...

Av Emma Andersson - 19 december 2011 04:30

De flesta har ett speciellt förhållande till detta energirika näringsämne: vissa skyr det som pesten och försöker till varje pris undvika att få i sig det, andra frossar i det i form av grädde i matlagningen, snacks, godis och olika typer av desserte...

Av Emma Andersson - 10 december 2011 00:45

Vitamin A har man känt till sedan början av 1900-taIet som en beståndsdel i ägg, smör och leverprodukter med förmågan att bota störningar soni riilväxthämning, infektionskänslighet och problem med huden. Den kemiska bestämningen av den aktiva formen,...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länkar om vikt och kost

Bloggkataloger

Blogglista.se

Ovido - Quiz & Flashcards