Direktlänk till inlägg 4 januari 2012

Gå ner i vikt snabbt & kunskap om proteiner och kolhydrater

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:17

I det här inlägget tänkte jag inte skriva om att gå ner i vikt snabbt i första hand utan mer om de näringsämnen som är viktiga i din kropp, och som kan vara helt avgörande att ha koll på för att lyckas med din viktminskning. Det finns så många som vill gå ner i vikt snabbt, som vill tappa flera kilon på bara ett par veckor, eller ibland dagar, och som därav svälter sig; men detta är det sämsta du kan göra. Fokusera alltid på att gå ner i vikt snabbt OCH smart. Och med smart så menar jag hela enkelt att det blir en viktminskning som vara på sikt. Okej, vi böjar med att titta lite närmare på två viktiga näringsämnen i kroppen: proteiner och kolhydrater. 


Protein används av kroppen i första hand som byggsten, men kan också fiingera som en energikälla. Hur protein används i energiurvinningen beror på vilka aminosyror som ingår i proteinet i fråga. Eftersom protein innehåller kväve handlar de första stegen i proteinets nedbrytning om att kvävet tas bort från de ingående aminosyrorna (annars kan energi inte utvinnas ur dem). Sedan omvandlas den resterande molekylen, kallad ketosyra, till pyruvat som sedan kan brytas ned i citronsyracykeln. Många av de reaktionssteg som sker innan proteinet har blivit pyruvat kostar energi och detta innebär att en relativt stor del av proteinets energiinnehåll går förlorat som värme och inte kan användas av kroppen som energi - något som förstås inte är helt fel om man vill gå ned i vikt.

Om Kolhydrater

Den vanligaste kolhydraten vi får i oss är glukos. antingen som fritt glukos (det vill säga enstaka glukosmolekyler) eller i form av långa glukoskedjor som vi kallar för stärkelse. När cellen ska utvinna energi ur kolhydrater bryts de ned till glukos i magen, vilket sedan transporteras med blodet till kroppens alla celler. I cellerna bryts glukosen ned till pyruvat i en process som kallas för glykolys. Själva glykolysen sker utanför mitokondrierna i cellens vattenfyllda inre. Det nybildade pyruvatet transporteras sedan in i mitokondrierna där det bryts ned i citronsyracykeln. De slutgiltiga restprodukterna av kolhydratne brytningen är koldioxid som vi andas ut och ätten som vi förlorar genom urin, svett och som vattenånga i utandningsluften. Om syresättningen av kroppens muskler inte hinner med, som vid exempelvis hård fysisk träning uppstår en så kallad syreskuld i musklerna. När detta sker finns det inte tillräckligt med syre för att bryta ned glukos på vanligt sätt. I stället för koldioxid och vatten bildas då mjölksyra. Mjölksyran transporteras rill levern där den kan återbildas till glukos. Idag är det modernt att äta lite kolhydrater när man ska gå ner i vikt, men enligt min personliga mening är det vansinne att skala bort alla kolhydrater ur kosten. Även om du tänker gå ner i vikt snabbt, så behöver din hjärna en viss mängd för att fungera. Bli inte fanatisk, utan ät balanserat! 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:48

Här följer en inspirerande intervju med en man som tappat över 80 kg med hjälp av LCHF-dieten. Inspirerande och kul att höra för alla som vill gå ner i vikt men samtidigt äta god och näringsriktig mat. Här berättas om hur man gå ner i vikt utan att b...

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:39

Maten ger kroppen och sinnet näring, energi och ork. Den påverkar hur vi mår och hur snabbt vi återhämtar oss. Mat är också njutning, den fyller en social funktion och används inte sällan som belöning. När vi vill unna oss något efter en tuff prestat...

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:37

Vid ett högt proteinintag ställs det högre krav på funktionen hos organ som lever och njurar. Levern står nämligen för en stor del a^ omvandlingen av protein till socker, och vid höga proteinintag omvandlas mer protein till socker. I teorin borde det...

Av Emma Andersson - 19 december 2011 04:30

De flesta har ett speciellt förhållande till detta energirika näringsämne: vissa skyr det som pesten och försöker till varje pris undvika att få i sig det, andra frossar i det i form av grädde i matlagningen, snacks, godis och olika typer av desserte...

Av Emma Andersson - 10 december 2011 00:45

Vitamin A har man känt till sedan början av 1900-taIet som en beståndsdel i ägg, smör och leverprodukter med förmågan att bota störningar soni riilväxthämning, infektionskänslighet och problem med huden. Den kemiska bestämningen av den aktiva formen,...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länkar om vikt och kost

Bloggkataloger

Blogglista.se

Ovido - Quiz & Flashcards