Direktlänk till inlägg 19 december 2011

Fett - nyttigt och onyttigt

Av Emma Andersson - 19 december 2011 04:30

De flesta har ett speciellt förhållande till detta energirika näringsämne: vissa skyr det som pesten och försöker till varje pris undvika att få i sig det, andra frossar i det i form av grädde i matlagningen, snacks, godis och olika typer av desserter och bakverk. Att fett är energirikt och att ett överdrivet intag leder till övervikt har de flesta hört och under 1990-taIet var den rådande uppfattningen att man skulle försöka begränsa sitt fettintag.i största möjliga mån. I dag, i början på 2000-talet, har fokus flyttats från fett till kolhydrater och socker.


Många människor betraktar inte längre fett som en viktig faktor bakom den epidemi av övervikt som har drabbat oss. Men handlar om så mycket mer än övervikt. Till fettet räknas många olika organiska löreningar, men det gemensamma för dem är att de är lösliga i organiska lösningsmedel som eter och aceton eller olika typer av kolväten som exempelvis kloroform. Det mesta fettet i vår kost kommer från något som heter triglycerider, men även fosfolipider och till och med kolesterol räknas till den här gruppen av ämnen. Fosfolipider är uppbyggda på liknande sätt som triglyceriderna, medan kolesterol inte alls liknar dessa föreningar. Fosfolipiderna utgör endast ett par procent av en genomsnittlig kost, men trots det har de många viktiga funktioner för fettabsorptionen och fungerar som byggstenar i kroppen. Våra kroppar tillverkar också en hel del fosfolipider.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:48

Här följer en inspirerande intervju med en man som tappat över 80 kg med hjälp av LCHF-dieten. Inspirerande och kul att höra för alla som vill gå ner i vikt men samtidigt äta god och näringsriktig mat. Här berättas om hur man gå ner i vikt utan att b...

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:39

Maten ger kroppen och sinnet näring, energi och ork. Den påverkar hur vi mår och hur snabbt vi återhämtar oss. Mat är också njutning, den fyller en social funktion och används inte sällan som belöning. När vi vill unna oss något efter en tuff prestat...

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:37

Vid ett högt proteinintag ställs det högre krav på funktionen hos organ som lever och njurar. Levern står nämligen för en stor del a^ omvandlingen av protein till socker, och vid höga proteinintag omvandlas mer protein till socker. I teorin borde det...

Av Emma Andersson - 4 januari 2012 00:17

I det här inlägget tänkte jag inte skriva om att gå ner i vikt snabbt i första hand utan mer om de näringsämnen som är viktiga i din kropp, och som kan vara helt avgörande att ha koll på för att lyckas med din viktminskning. Det finns så många som vi...

Av Emma Andersson - 10 december 2011 00:45

Vitamin A har man känt till sedan början av 1900-taIet som en beståndsdel i ägg, smör och leverprodukter med förmågan att bota störningar soni riilväxthämning, infektionskänslighet och problem med huden. Den kemiska bestämningen av den aktiva formen,...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
December 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länkar om vikt och kost

Bloggkataloger

Blogglista.se

Ovido - Quiz & Flashcards